czwartek, 30 listopada 2017

CIASTECZKA ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWE



Na pyszne, kruche ciasteczka zawsze jest dobra pora. Te z dodatkiem suszonej żurawiny oraz pomarańczy kojarzą nam się już z okresem przedświątecznym. Pięknie pachną, są uroczo kolorowe i baaaardzo smaczne. Z tej porcji upiekłam 38 ciasteczek, na dwóch dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika. Polecam!
 
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ½ szklanki drobno posiekanej suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 – 3 łyżki soku z pomarańczy

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i zimne, posiekane masło. Składniki siekamy, a następnie dodajemy żurawinę, skórkę i sok z pomarańczy. Energicznie zagniatamy zwarte ciasto, formujemy je w wałek o średnicy 5 – 6 cm i długości 38 – 40 cm, i ciasno owijamy folią spożywczą (dla ułatwienia wałek można podzielić na 2 krótsze kawałki i każdy z nich owinąć oddzielnie). Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto delikatnie odwijamy z folii, kroimy na 1-centymetrowe krążki i układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz