środa, 22 listopada 2017

SURÓWKA Z MARCHEWKI I DYNI




Do jesiennych obiadów polecam rewelacyjnie pyszną surówkę z marchewki i dyni z dodatkiem jabłka i rodzynek. Cudownie chrupiąca, soczysta i słodko-kwaśna, a przy tym w świeżym, pogodnym kolorze.

  • 30 dag dyni
  • 30 dag marchewki
  • 5 dag rodzynek
  • 1 jabłko
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Dynię i jabłko pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych, a marchewkę i cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłko również ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do warzyw z jabłkiem dodajemy rodzynki, majonez i jogurt oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy.

1 komentarz: