środa, 29 listopada 2017

PULPETY DROBIOWE ZAPIEKANE W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM




Lekkie, pyszne danie obiadowe dla miłośników szpinaku. Pulpeciki z mięsa drobiowego zapiekłam w sosie szpinakowym z serem pleśniowym. Podałam je z grubym makaronem orkiszowym, ale dobre będą też w towarzystwie ryżu – jak kto lubi. 

Pulpety:
  • 450 g drobiowego mięsa mielonego
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 100 g sera mozarella

Pulpety: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Do mięsa dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki, jajko, kaszę manną, 2 łyżki zimnej wody oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety.

Sos: Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy rozdrobniony ser gongonzola i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wylewamy sos szpinakowy i układamy pulpety. Pieczemy 40 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 15 minut przed końcem pieczenia pulpety posypujemy tartym serem mozzarella.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz