wtorek, 31 października 2017

ROLADA MICHAŁEK




Na świąteczne okazje polecam pyszną, puszystą roladę z kremem michałkowym, polewą czekoladową i dużą ilością chrupiących orzechów laskowych.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 cukierków Michałków klasycznych
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
Polewa:
  • 30 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu malinowego lub wiśniowego
  • garść orzechów laskowych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę (można ją oprószyć cukrem pudrem) i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.

Krem: W rondelku podgrzewamy 200 ml śmietany. Dodajemy Michałki i mieszając, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową, ponownie ubijamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości gorącej wody. Miksujemy.
Rozwijamy przestudzony biszkopt, smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie kremem michałkowym. Delikatnie zwijamy i wstawiamy do lodówki, do stężenia kremu.

Polewa: Cukier puder przesiewamy. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy masło, wodę i kakao. Kiedy masło się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami rondel zdejmujemy z ognia i gorącą masą zalewamy cukier puder. Mieszamy do uzyskania gęstej polewy. Ciepłą polewą smarujemy roladę. Posypujemy grubo siekanymi orzechami laskowymi.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam sobie taką roladę i jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy polewa nie jest za słodka z 1szkl.cukru pudru?
    Czy można zawinąć roladę z dłuższego boku,bo w przepisie jest z krótszego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa jest słodka, ale dobrze współgra z całością. Aby ograniczyć cukier można polać roladę poprostu roztopioną gorzką czekoladą. Rolady zawsze zwijam wzdłuż krótszego boku, dzięki temu więcej ciasta zawiniemy do środka i będzie ładniejsza w przekroju. Przy zawijaniu wzdłuż dłuższego boku rolada będzie cieńsza, ale dłuższa. Jak kto lubi.

      Usuń