środa, 25 października 2017

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM I MALINAMI




Choć pogoda nie rozpieszcza i słońca coraz mniej, wciąż jeszcze mamy w ogrodzie resztki malin. Idealnie sprawdzają się w tych zakręconych drożdżówkach w towarzystwie słodkiego serka homogenizowanego. Tak bardzo nam smakowały, że upiekłam je 3 razy w ciągu jednego tygodnia;)

Składniki na 12 drożdżówek:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżek gorącej wody

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i łyżką letniej śmietany, odstawiamy na 15 min aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą śmietany i cukru, żółtkiem i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm. Smarujemy serkiem wymieszanym z mlekiem w proszku i posypujemy malinami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, jak roladę i kroimy na 12 równych części. Zawijasy z ciasta układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odstępach, delikatnie rozpłaszczając je dłonią, dla nadania okrągłego kształtu każdej drożdżówce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie drożdżówki wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Pieczemy 15 – 20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.

3 komentarze:

  1. Chyba w ten weekend wykorzystam Twój przepis i upichcę coś tak pysznego !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Upieklam juz dwa razy ale dodalam kruszonke.naprade pyszne

    OdpowiedzUsuń