środa, 11 października 2017

SERNIK CZEKOLADOWY




Miałam ochotę na sernik mocno czekoladowy. Taki z naprawdę dużą ilością czekolady. Do masy serowej dodałam więc solidną porcję czekolady gorzkiej, a wierzch polałam mleczną. Jest obłędny, aksamitny i uzależniający. W wykonaniu szybki i prosty, na spodzie z kakaowych herbatników. Idealna propozycja dla wszystkich czekoladoholików!

  • ok. 20 herbatników kakaowych
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Śmietankę podgrzewamy razem z połamaną czekoladą, do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy. Jajka krótko miksujemy z cukrem, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, mleko w proszku, kakao i przestudzoną śmietankę z czekoladową. Masę wylewamy na herbatniki. Pieczmy 70 – 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu). Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła i polewamy przestudzony sernik.

2 komentarze:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto - czekoladowy musi być idealny! :) pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! Uwielbiam czekoladowe serniki !:)

    OdpowiedzUsuń