wtorek, 24 października 2017

JESIENNE CURRY Z KURCZAKA I DYNI




Na jesienną słotę polecam energetyczne curry w optymistycznym kolorze. Rozgrzewające, lekko pikantne, a jednocześnie lekkie i zdrowe. Idealne do ryżu lub na szybko z bagietką.

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 700 - 800 g)
  • 400 g dyni
  • 1 czerwona papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mieszanki przypraw curry
  • sól i cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • pęczek natki pietruszki

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu aż zrobi się szklista. Wsypujemy curry, mieszamy i smażymy ok. 2 minut, aby wydobyć smak przypraw. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz kawałki kurczaka. Smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż mięso nabierze złocistego koloru. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy dynię, paprykę, liście laurowe oraz sól i szczyptę cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: