poniedziałek, 6 marca 2017

SZARLOTKA KRUCHA, NAJPROSTSZA




Krucha, domowa szarlotka, najprostsza, z dużą ilością cynamonu, która pachnie i smakuje obłędnie. Czy może być coś lepszego?

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
  • 1,2 kg jabłek
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość blaszki i wylepiamy nim spód oraz boki na wysokość 1 – 2 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia i wstawiamy blaszkę na 20 minut do zamrażarki .
W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto w blaszce podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną, następnie wykładamy jabłka, a na górę ścieramy kulkę ciasta z zamrażarki. Ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne 45 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Wygląda tak smakowicie, że chyba sam spróbuję upiec. Chociaż rzadko to robię i nie wiem czy mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę piekła jutro! Wygląda pięknie, a przepis wydaje się prosty. Ma Pani błąd w wyrazie "zamrażarka". U Pani jest przez "l":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, już poprawiam;) Życzę udanego wypieku!

      Usuń