środa, 29 marca 2017

SOCZYSTE NUGGETSY Z PIEKARNIKA



Te złociste nuggetsy na stał weszły do naszego jadłospisu. Są soczyste dzięki marynowaniu mięsa w maślance, bogate w smaku i co najważniejsze – pieczone w piekarniku, dzięki czemu nieco mniej kaloryczne. Świetna, zdrowa propozycja dla dzieci i nie tylko!
 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Panierka:
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
  • ok. 50 g masła

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki o grubości 1 cm. Mieszamy z łyżeczką soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalewamy szklanką maślanki i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso płuczemy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Płatki kukurydziane częściowo rozdrabniamy i mieszamy z bułką tartą. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z solą, papryką słodką i ostrą oraz pieprzem.
Kawałki mięsa panierujemy kolejno w mące z przyprawami, jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Układamy na blaszce. Mięso posypujemy wiórkami masła i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Pieczemy 15 – 20 minut do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz