poniedziałek, 20 marca 2017

CIASTO ADAM I EWA




Przepis na ciasto o rajskiej nazwie „Adam i Ewa” wyszperałam w starych gazetach. Okazało się dość łatwe, a przy tym bardzo smaczne i eleganckie. W smaku orzeźwiające, pomarańczowo-mandarynkowe i lekkie. Wspaniałe na każdą okazję!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa pomarańczowa:
  • 2 puszki mandarynek w syropie (po 312 g)
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
Masa śmietankowa:
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki wody
  • ok. 200 g herbatników maślanych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 21 x 36 cm, lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i nasączamy ponczem z ¼ szklanki soku z pomarańczy wymieszanym z taką samą ilością wody.

Masa pomarańczowa: Mandarynki odsączamy i układamy na nasączonym biszkopcie. Syrop z puszki mandarynek łączymy z sokiem z pomarańczy. 2 szklanki soku zagotowujemy, a pozostałą część miksujemy z budyniem i cukrem. Wlewamy na gotujący się sok, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mocno zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na mandarynki i równo rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy i wykładamy na warstwę zimnego budyniu (niewielką część masy można odłożyć do dekoracji). Wyrównujemy powierzchnię i układamy herbatniki, jeden przy drugim. Czekoladę z masłem roztapiamy, lekko studzimy i smarujemy herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i cząstkami mandarynek lub pomarańczy.

7 komentarzy:

  1. Mam sentyment do tego ciasta:) Jest pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zastanawiam się czy biszkopt pieczony można zastąpić gotowymi, kupnymi, podłużnymi biszkoptami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam w tej wersji, ale teoretycznie powinno się udać. Ciasto będzie wtedy jednak dużo niższe.

      Usuń