Przepis na ciasto o rajskiej nazwie „Adam i Ewa” wyszperałam
w starych gazetach. Okazało się dość łatwe, a przy tym bardzo smaczne i
eleganckie. W smaku orzeźwiające, pomarańczowo-mandarynkowe i lekkie. Wspaniałe
na każdą okazję!
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 puszki mandarynek w syropie (po 312 g)
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- ¼ szklanki wody
- ok. 200 g herbatników maślanych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a
następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z
masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 21 x 36 cm,
lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu). Studzimy i nasączamy ponczem z ¼ szklanki soku z pomarańczy
wymieszanym z taką samą ilością wody.
Masa pomarańczowa: Mandarynki odsączamy i układamy na
nasączonym biszkopcie. Syrop z puszki mandarynek łączymy z sokiem z pomarańczy.
2 szklanki soku zagotowujemy, a pozostałą część miksujemy z budyniem i cukrem.
Wlewamy na gotujący się sok, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mocno
zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na mandarynki i równo rozsmarowujemy. Ciasto
odstawiamy do przestudzenia.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
ilości wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder do smaku i przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy i
wykładamy na warstwę zimnego budyniu (niewielką część masy można odłożyć do
dekoracji). Wyrównujemy powierzchnię i układamy herbatniki, jeden przy drugim.
Czekoladę z masłem roztapiamy, lekko studzimy i smarujemy herbatniki. Ciasto
przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i
cząstkami mandarynek lub pomarańczy.
Mam sentyment do tego ciasta:) Jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńWitam, zastanawiam się czy biszkopt pieczony można zastąpić gotowymi, kupnymi, podłużnymi biszkoptami?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam w tej wersji, ale teoretycznie powinno się udać. Ciasto będzie wtedy jednak dużo niższe.
Usuń