Czekoladowy duet to piankowy torcik z białą i ciemną czekoladą. Słodki, pyszny i uzależniający. A płotek z czekoladowych rurek ma magiczną moc przyciągania małych łakomczuszków z najdalszych zakamarków domu.
- 120 g biszkoptów
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g białej czekolady
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
- 1 łyżka żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- ½ łyżki żelatyny
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- 1 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (280 g)
Spód: Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Biszkopty rozdrabniamy malakserem i mieszamy z roztopionym
masłem i kakao, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wysypujemy na
dno tortownicy i mocno ugniatamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Masa biała: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy przestudzoną, ale wciąż
płynną czekoladę i żelatynę, a na koniec mleko skondensowane. Połowę masy
wylewamy na schłodzony spód ciasta i wstawiamy na 20 minut do zamrażarki. Druga
połowę masy zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Masa ciemna: Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy przestudzoną, ale wciąż
płynną czekoladę i żelatynę. Masę wylewamy na stężałą białą warstwę. Wstawiamy
na 20 minut do zamrażarki. Kiedy ciemna masa stężeje wylewamy na nią drugą
porcję białej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekoracja: Ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy na
paterze. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i
cienkimi strużkami polewamy górę ciasta. Boki smarujemy cienką warstwą kremu
czekoladowego, np. Nutellą. Rurki waflowe przecinamy mniej więcej na pół i przyklejamy
dookoła ciasta. Resztkami rurek dekorujemy górę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz