poniedziałek, 27 marca 2017

CZEKOLADOWY DUET - TORCIK BEZ PIECZENIA



Czekoladowy duet to piankowy torcik z białą i ciemną czekoladą. Słodki, pyszny i uzależniający. A płotek z czekoladowych rurek ma magiczną moc przyciągania małych łakomczuszków z najdalszych zakamarków domu.

Spód:
  • 120 g biszkoptów
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
Masa biała:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
  • 1 łyżka żelatyny
Masa ciemna:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżki żelatyny
Dekoracja:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 1 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (280 g)

Spód: Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty rozdrabniamy malakserem i mieszamy z roztopionym masłem i kakao, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wysypujemy na dno tortownicy i mocno ugniatamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Masa biała: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i żelatynę, a na koniec mleko skondensowane. Połowę masy wylewamy na schłodzony spód ciasta i wstawiamy na 20 minut do zamrażarki. Druga połowę masy zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Masa ciemna: Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i żelatynę. Masę wylewamy na stężałą białą warstwę. Wstawiamy na 20 minut do zamrażarki. Kiedy ciemna masa stężeje wylewamy na nią drugą porcję białej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dekoracja: Ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy na paterze. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i cienkimi strużkami polewamy górę ciasta. Boki smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego, np. Nutellą. Rurki waflowe przecinamy mniej więcej na pół i przyklejamy dookoła ciasta. Resztkami rurek dekorujemy górę ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz