wtorek, 3 czerwca 2014

SIEKANE KOTLETY DROBIOWO-SEROWE




Smaczne, nietypowe kotleciki z piersi kurczaka z żółtym serem. Lekko czosnkowe, z dużą ilością szczypiorku lub pietruszki jeśli lubicie. Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • 150 g żółtego sera startego na tarce
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt naturalny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypiorek i żółty ser. Mieszamy. Z masy formujemy niewielkie, płaskie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

2 komentarze: