poniedziałek, 9 czerwca 2014

GOŁĄBKI UKRAIŃSKIE ZIEMNIACZANO-GRYCZANE




Lubię odkrywać nowe smaki, więc bardzo byłam ciekawa tych tradycyjnych, ukraińskich gołąbków z farszem z surowych ziemniaków i kaszy gryczanej. Smak jest rzeczywiście bardzo oryginalny, nie umiem go nawet do niczego porównać. Z naszymi zwykłymi, mięsnymi gołąbkami łączy je jedynie kapusta. Jako, że kaszę gryczaną bardzo lubimy i często jadamy, te gołąbki również nam posmakowały. A sos grzybowy był ich świetnym dopełnieniem. Z ziemniaczkami pycha!

  • główka białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g kaszy gryczanej
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietanki
  • posiekany koperek lub pietruszka
Dzień wcześniej suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy, aby zmiękły.
Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją do momentu aż kolejne liście zmiękną. Twarde końcówki ścinamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Grzyby odcedzamy (wodę z moczenia zachowujemy) i drobniutko kroimy.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy surową kaszę, podsmażoną cebulę, grzyby, jajko oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być – w czasie pieczenia kasza wchłonie nadmiar płynu.
Masę nakładamy porcjami na środek każdego liścia, brzegi zakładamy do środka i ciasno zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden przy drugim. Jeśli zostały nam niewykorzystane liście z kapusty wykładamy nimi dno naczynia a resztę kładziemy na wierzchu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów połączoną ze szklanką bulionu. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 1900C przez ok. 60-70 minut.
Gotowe gołąbki przekładamy na półmisek, a sos zlewamy do rondelka i podgrzewamy. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Częścią sosu polewamy gołąbki, resztę podajemy w sosjerce. Danie posypujemy posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Inspiracja : Ukraińskie gołąbki

2 komentarze:

  1. Wow - muszą być pyszne, takich jeszcze nie jadłam ....
    Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze sie skusic na ten przepis, juz mi one pachna:)

    OdpowiedzUsuń