piątek, 30 maja 2014

BUŁKI Z SERKIEM WIEJSKIM I SZCZYPIORKIEM




Na wiosenne śniadanie polecam pyszne bułeczki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem. Z pięknie przyrumienioną skórką i jędrnym wnętrzem. Świetne z wędliną czy serem, ale najlepsze chyba po prostu z młodymi, wiosennymi warzywami. Świeże i pachnące rozchodzą się w mgnieniu oka. Polecam!

Składniki na 12 bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g roztopionego masła
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem szczypiorku. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dodajemy szczypiorek i wyrabiamy jeszcze tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w cieście. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawimy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy ok. 20 min, do momentu aż bułki ładnie się zarumienią. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki z wyjątkiem szczypiorku dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, po sygnale dźwiękowym dosypujemy szczypiorek. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny, dzielimy na bułeczki i dalej postępujemy tak jak powyżej.

2 komentarze:

  1. Kiedyś je robiłam - bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...uwielbiam! czasem proste śniadania smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń