niedziela, 9 lutego 2014

EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM





Przepis na te pyszne ciastka przyniosła ze szkoły już dobre dwadzieścia lat temu moja siostra i od tamtej pory figurują w moim zeszycie jako „ptysie Iwonki” (bo można z nich przygotować również ptysie z bitą śmietaną). Przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko! Są niebiańsko pyszne i zawsze znikają w zadziwiająco szybkim tempie. Nadziane kremem budyniowym smakują jak małe karpatki. Dacie się skusić?

Składniki na ok. 16 eklerów:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
Polewa:
  • 1 czekolada gorzka lub mleczna
  • 2 łyżki masła
W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu ciastka pięknie nam wyrosną. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożona papierem lub matą do pieczenia wyciskamy eklery o długości mniej więcej 10 cm i szerokości 3 cm.
Pieczemy w temperaturze 2000C przez 25 min, do momentu aż pięknie się zezłocą.
Studzimy i ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na pół.

Krem: 500 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami i cukrem. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu. Masą napełniamy eklery. 

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekoracyjnie polać gotowe eklery. 



10 komentarzy:

  1. Mniam, mniam. Eklerki ... W sam raz na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne Ci wyszły, bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe eklery, ślicznie wyglądają i z pewnością tak samo smakują.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super eklerki, tylko masa wyszla za zadka, a robilam dokladnie jak w przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może zależy to od rodzaju użytego budyniu. Ugotowany w mniejszej ilości mleka niż zaleca producent powinien być odpowiednio gęsty. Masę można też przed nadziewaniem eklerków wstawić do lodówki, dzięki czemu dodatkowo zgęstnieje. Mam nadzieję, że następnym razem uda się idealnie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. w przepisie bylo dodac 500 ml mleka czyli na 2 bydynie litr, zgodnie z pani przepisem dodalam 750 ml, no nic nastepnym razem dodam mniej moze wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. A co by bylo jak bym zrobil krem z okolo 2 budynii śmietankowych i kostki masła ? Doradzi ktoś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój przepis przewiduje właśnie użycie 2 budyni na kostkę masła. Smak może być zarówno waniliowy jak i śmietankowy. Nie bardzo rozumiem pytania...

      Usuń
  7. jak domowy przepis to budyń też powinien być domowy a nie z paczki !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać do tych eklerków domowy budyń. Każdy ma prawo wyboru i dowolnej modyfikacji przepisu. Osobiście lubię sobie ułatwiać życie i budyń z paczki mi tutaj nie przeszkadza.

      Usuń