czwartek, 30 stycznia 2014

CYTRYNOWE BABECZKI NA BIAŁKACH




Często zostaje mi kilka białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Tym razem przygotowałam z nich mocno cytrynowe babeczki, orzeźwiające, wilgotne, a jednocześnie delikatne jak puch. Smakowały rewelacyjnie!

Składniki na 6 – 8 babeczek:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • skórka z jednej cytryny
Wykończenie:
  • sok z jednej cytryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklani wody

Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie przestudzone masło. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i skórkę z cytryny startą na najdrobniejszych oczkach tarki. Delikatnie mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Ciastem napełniamy tradycyjną formę na muffinki lub silikonowe foremki o dowolnych kształtach (u mnie kwiatki).
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 25 minut.
Połowę soku z cytryny łączymy z ¼  szklanki wody. Ciepłe babeczki nakłuwamy od góry kilkakrotnie wykałaczką i nasączamy przygotowanym płynem.
Cukier puder mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny i polewamy babeczki.

2 komentarze:

  1. zapisuję sobie, bo często już nie wiem, co robić z tymi wszystkimi białkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń