wtorek, 22 października 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM




Pyszna, sycąca zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pomidorem, który dodaje całości pewnej lekkości i orzeźwienia. Bardzo nam smakowała, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 dag boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • słodka czerwona papryka
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy i kroimy w szerokie plastry.
Boczek i cebule kroimy w większą kostkę, a pomidory w plastry.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Oprószamy słodką czerwoną papryką i pieprzem ziołowym. Mieszamy i połowę boczku z cebulą wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na tym układamy plastry z jednego pomidora, a następnie połowę ziemniaków, po czym warstwy jeszcze raz powtarzamy, czyli najpierw boczek z cebulą, pomidor i ziemniaki.
Ser ścieramy na tarce, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jogurtem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i smarujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekamy bez przykrycia przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1900C.


6 komentarzy:

  1. Robię podobną zapiekankę, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna ! ja podaję tę zapiekankę z ketchupem (np z pińczowa)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z Pani przepisu na zapiekankę i wyszła bardzo pyszna! ;) Dokonałam jednej modyfikacji, tzn. zamiast boczku wędzonego dodałam szynkę, ale następnym razem spróbuję z boczkiem.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. A z szynką była pewnie mniej kaloryczna;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Dzisiaj znalazłam Twój przepis i zrobiłam (wcześniej nigdy nie robiłam zapiekanek) tylko na górkę dałam sam ser, tak samo w środek. Wyszła zaskakująco dobra zapiekanka :D. Dzięki za przepis :D Pozdrowionka :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanki to w ogóle bardzo fajny wynalazek;) U nas pojawiają się bardzo często i w rożnych kombinacjach. Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów. Jeśli lubisz cukinie, których jest w tej chwili pod dostatkiem, to jako następną polecam zapiekankę a`la musaka - uwielbiamy ją!

      Usuń