środa, 11 lipca 2018

KURKI W ŚMIETANIE




Na świeże kurki czekamy cały rok. Są szybkie w obróbce i niezwykle pyszne. Zrumienione na maśle, z dodatkiem śmietany najlepiej smakują prosto z patelni, z kawałkiem bagietki. Jeśli dodamy do nich więcej śmietany utworzą pyszny sos, który podaję do makaronu lub ziemniaków.

  • 500 g świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 łyżki klarowanego masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Kurki oczyszczamy i na krótko wkładamy do miski z zimną wodą, aby pozbyć się pozostałości piasku. Odsączamy na durszlaku. Małe kurki pozostawiamy w całości, większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy część masła, dodajemy cebulkę i podsmażamy aż zrobi się lekko szklista. Dodajemy kurki i mieszając smażymy, aż odparuje z nich cały płyn. Dodajemy kolejną łyżkę masła i smażymy jeszcze ok. 3 – 4 minut, aż kurki lekko się zarumienią. Wlewamy śmietankę i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

1 komentarz: