piątek, 17 marca 2017

BABECZKI KARMELOWO-BANANOWE




Na poprawę humoru w pochmurny dzień upiekłyśmy z córką pyszne babeczki w karmelowym kolorze, pięknie pachnące bananami. Robi się je ekspresowo, a są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. 

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 120 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 dojrzały banan

W rondelku podgrzewamy masło, śmietankę, masę kajmakową i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy jajko, rozgniecionego widelcem banana, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciastem napełniamy papierowe papilotki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bananowe wypieki :) Banan z karmelem to super opcja!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń