czwartek, 7 lipca 2016

WIENIEC SEROWO-JAGODOWY




Drożdżówka z serem i jagodami upieczona w formie wieńca. Duża, podzielna i niesamowicie pyszna! Wystarczy do niej zaledwie szklanka jagód, które dodadzą smaku i koloru. W sezonie najlepsza oczywiście ze świeżymi, prosto z lasu, ale można też dodać mrożonych. Polecam!

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
Masa serowo-jagodowa:
  • 300 g twarogu
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka jagód
Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania
  • 1 szklanka cukru pudru na lukier

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i letniego mleka, odstawiamy na 15 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą mleka i cukru, jajkami i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Masa serowo-jagodowa: Jagody przebieramy i płuczemy. Jeśli używamy mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Twaróg rozgniatamy widelcem lub miksujemy z żółtkami, kwaśną śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy po całej powierzchni masą serową i posypujemy jagodami. Zwijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady łączymy, tworząc okrąg. Przenosimy go na dużą blachę z piekarnika wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Po zewnętrznej stronie okręgu robimy nacięcia co 3 cm, zostawiając niedocięte przy wewnętrznym okręgu, tak aby utworzyć paski ciasta, które delikatnie wywijamy w jedną stronę, aby zachodziły jeden na drugi. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch wieńca żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu), do momentu aż wierzch nabierze złocistego koloru. Studzimy i polewamy strużkami lukru przygotowanego z cukru pudru i 2 – 3 łyżek gorącej wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz