wtorek, 19 lipca 2016

DŻEM CZEREŚNIOWY




Kolejny, pachnący latem i słońcem dżem, dwukrotnie gotowany, bez środków żelujących. Użyłam słodkich, ciemnych czereśni, które nie wymagają dużej ilości cukru. Uwielbiam ten smak! Z 3 kg owoców, po znacznym odparowaniu, otrzymałam 6 słoików o pojemności 250 ml. Polecam!

  • 3 kg czereśni
  • 600 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Czereśnie płuczemy, pestkujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 – 3 godziny, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne 30 – 60 minut, bardzo często mieszając i dodając w międzyczasie sok z cytryny, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.


1 komentarz:

  1. Ja też bardzo lubię smak dżemu z czereśni. Pamiętam jak jeszcze babcia go robiła. Przypomniała mi Pani tym postem dzieciństwo.

    OdpowiedzUsuń