wtorek, 12 lipca 2016

LODY JAGODOWE NA MLEKU SKONDENSOWANYM




Lody na słodkim mleku skondensowanym najlepsze są z dodatkiem lekko kwaskowatych owoców. Z jagodami smakują po prostu bosko. Zamrażają się równomiernie, bez konieczności częstego mieszania i używania maszynki do lodów. Z tej porcji otrzymamy mniej więcej 1 litr lodów. Polecam!

  • 3 szklanki jagód leśnych (ok. 400 g)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250 ml)

Jagody przebieramy, płuczemy i rozdrabniamy przy pomocy blendera. Mus jagodowy przecieramy przez gęste, metalowe sito.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i cały czas miksując wolno dolewamy mleko skondensowane, a na koniec gładki mus jagodowy. Masę przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do zamrażarki. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz