wtorek, 19 lipca 2016

CIASTO Z CZEKOLADOWYM BUDYNIEM I CZEREŚNIAMI




Czekoladowy budyń i czereśnie w galaretce to smaki, które uwielbia cała rodzina. Połączyłam je więc w jednym cieście i mamy nasze tegoroczne, ulubione ciasto wakacyjne. Lekkie i pyszne, a po wyjęciu z lodówki idealne na ochłodę w cieplejsze dni. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń czekoladowy:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 800 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i kroimy na dwa cienkie blaty.

Budyń czekoladowy: Proszek budyniowy oraz cukier mieszamy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Połamaną czekoladę i posiekane masło roztapiamy nad kąpielą wodną. Dodajemy do gorącego budyniu i dobrze mieszamy, aby obie masy się połączyły. Odstawiamy na 15 minut do lekkiego przestudzenia i wciąż ciepły budyń wylewamy na pierwszy blat biszkoptu umieszczony w blaszce, wyrównujemy i delikatnie układamy drugi blat biszkoptu. 

Dodatkowo: Czereśnie płuczemy i pestkujemy. Układamy ciasno, jedna przy drugiej na biszkopcie. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, studzimy i kiedy zaczną tężeć wylewamy na czereśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz: