Czekoladowy budyń i czereśnie w galaretce to smaki, które
uwielbia cała rodzina. Połączyłam je więc w jednym cieście i mamy nasze
tegoroczne, ulubione ciasto wakacyjne. Lekkie i pyszne, a po wyjęciu z lodówki
idealne na ochłodę w cieplejsze dni. Gorąco polecam!
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 800 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 800 g czereśni
- 2 galaretki wiśniowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i
ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana nie opadła. Masę
przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy i kroimy na dwa cienkie blaty.
Budyń czekoladowy: Proszek budyniowy oraz cukier
mieszamy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i
mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Połamaną czekoladę i posiekane masło roztapiamy
nad kąpielą wodną. Dodajemy do gorącego budyniu i dobrze mieszamy, aby obie
masy się połączyły. Odstawiamy na 15 minut do lekkiego przestudzenia i wciąż
ciepły budyń wylewamy na pierwszy blat biszkoptu umieszczony w blaszce,
wyrównujemy i delikatnie układamy drugi blat biszkoptu.
Dodatkowo: Czereśnie płuczemy i pestkujemy. Układamy
ciasno, jedna przy drugiej na biszkopcie. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml
wrzącej wody, studzimy i kiedy zaczną tężeć wylewamy na czereśnie. Ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
ah.. tak pięknie wygląda, że aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuń