środa, 2 lipca 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM




Przepyszna zapiekanka z makaronem, pieczarkami, kurczakiem i kalafiorem. Pachnąca koperkiem. Jednym słowem same smakołyki;) Gorąco polecam!

  • 300 g makaronu (np. świderki, rurki)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej
Sos:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dante w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na makaron.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, pod koniec smażenia przyprawiając solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Wykładamy na pieczarki z cebulą.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w wodzie z dodatkiem soli i cukru (ok. 10 – 15 min). Wyjmujemy z wody i układamy na mięsie.

Sos: Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce, żółtkami i koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem polewamy zapiekankę.

Zapiekamy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 2000C.

5 komentarzy:

  1. Hej! Nie wiem czy widziałaś, ale strona kreatywneprzepisy.pl kradnie Twoje zdjęcia wraz z przepisami. Warto zainterweniować, bo są przy tym niesamowicie aroganccy i pewni siebie, zupełnie nie szanując prawd autorskich.

    Pozdrawiam
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info, zobaczę co da się zrobić. Choć na plus trzeba im przyznać, że przynajmniej podają źródło przepisu;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Dzisiaj go wypróbuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Śmietanka 30% jest słodka, a 18% zwykle kwaśna. Myślę, że zamienić można, tylko smak będzie trochę inny.

      Usuń