poniedziałek, 24 lutego 2014

PĄCZKI Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM




Przepis na te pączusie jest w rodzinie od lat. Piecze się je ekspresowo, a jedyna trudność polega na odnalezieniu najskuteczniejszej dla nas metody wykładania ciasta na olej. W smaku są delikatne i puszyste, a cały ich urok tkwi w niezbyt precyzyjnych kształtach. Najlepsze zaraz po upieczeniu, bo z czasem robią się niestety gumiaste i twardawe. Jednak są tak smaczne, że nie należy się martwić tym, że jakieś zostaną, a raczej tym czy dla wszystkich starczy;) Gorąco polecam! 

Składniki na ok. 40 szt. małych pączków:

  • 1 waniliowy serek homogenizowany 250 g
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 litry oleju
  • cukier puder do oprószenia

W szerokim garnku rozgrzewamy olej.
Serek, mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta kładziemy na średnio rozgrzany olej przy pomocy małej, zanurzanej w oleju łyżeczki lub bezpośrednio z worka cukierniczego lub zwykłego foliowego woreczka z szeroko odciętą końcówką. Najlepiej wypracować najwygodniejszą dla siebie metodę. Pączusie nie muszą być idealnie okrągłe. Olej powinien być rozgrzany na tyle, aby pączki smażyły się w nim ok. 3-4 min na złoto-brązowo. Jeśli będzie zbyt gorący pączki z wierzchu będą się przypalać a w środku pozostaną surowe. Te pączki zwykle same przewracają się podczas pieczenia na drugą stronę, ale jeśli tego nie zrobią, należy je obracać. Odsączamy na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.
Używając garnka o średnicy ok. 26 cm pączki upieką się nam już w dwóch turach.

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

1 komentarz:

  1. Przepyszne polecam ... bardzo szybko sie robi mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń