wtorek, 10 grudnia 2013

EKSPRESOWY TORCIK MOTYLEK




Ten ekspresowy torcik w kształcie motyla przygotowałam dla córki, na małe przyjęcie w gronie koleżanek. Galaretka z owocami zawsze cieszy się powodzeniem wśród dzieci i tak było też tym razem. Proste ciasto, podane w atrakcyjnej formie stało się hitem przyjęcia!

  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • ½ szkl cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 rurka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 20 min. Studzimy.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z gęstniejącą galaretką i wylewamy na biszkopt, nasączony uprzednio częścią soku z brzoskwiń. Chłodzimy w lodówce.
Kiedy galaretka nie cieście dobrze stężeje, wyjmujemy je z blaszki i kroimy wzdłuż na pół. Części ciasta układamy na paterze w ten sposób, aby tworzyły skrzydła motyla. Na środku kładziemy rurkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i rysujemy ozdobne skrzydła.
Jeśli przygotowujemy torcik dużo wcześniej przed podaniem, do ubitej śmietany warto dodać ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. 


1 komentarz: