piątek, 13 grudnia 2013

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY CZYLI DOMOWA NUTELLA




Domowy krem czekoladowy… mniam! O niebo lepszy od kupionego, plus satysfakcja jaką daje jego własnoręczne przygotowanie. Świetny do naleśników, kanapek czy nadziewanych rogalików. Najlepszy jest w temperaturze pokojowej, bo w lodówce szybko twardnieje, ale jest to jego jedyna, niewielka wada. 
Z tej porcji otrzymałam ok. 500 ml kremu. Polecam!

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • ¾ szkl. mleka w proszku
  • ¾ szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki umieszczamy w metalowej lub szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą i roztapiamy.
Mleko z cukrem zagotowujemy i mieszając trzepaczką wsypujemy mleko w proszku, uważając aby nie porobiły się grudki.
Mleko wlewamy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy orzechy, ponownie mieszamy i krem gotowy. Możemy go przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub wykorzystać od razu.

Źródło: „Pyszne 25” Anny Starmach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz