poniedziałek, 9 grudnia 2013

ZUPA PO CYGAŃSKU Z BOCZKIEM




Zupa po cygańsku z boczkiem na stałe zagościła w naszym zimowym menu. Apetycznie pachnie wędzonką, rozgrzewa, syci, jest kolorowa i bardzo smaczna. W sam raz po powrocie z zimowego spaceru!

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag dobrego, wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • ok. 2 litrów lekkiego bulionu
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek lub natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do momentu aż boczek się przyrumieni a cebula zeszkli.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Warzywa z boczkiem i cebulką zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. do miękkości.
Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Zagotowujemy i posypujemy majerankiem lub natką pietruszki.

Źródło: „Przepisy czytelników” nr 2/2011.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz