środa, 11 grudnia 2013

CIASTO LATTE MACCHIATO




Ciasto Latte Macchiato przypomina w smaku tradycyjne Tiramisu i przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kawy. Jest lekkie, wilgotne i z każdym dniem coraz pyszniejsze. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię, ale jak zwykle poddałam go własnym, niewielkim modyfikacjom (zmniejszyłam ilość biszkoptów). Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • ½ szklani cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
Poncz:
  • 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml wody
  • 150 ml likieru czekoladowego lub kawowego
Dodatkowo:
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • ciemne kakao

    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy żółtka, wodę i olej. Miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.

    Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.

    Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do połączenia się składników.

    Poncz: Kawę zaparzamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy i łączymy z likierem.

    Wykonanie: Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przecinamy na dwa cienkie płaty. Pierwszy z nich wkładamy do blaszki, nasączamy 1/3 ponczu i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go 1/3 ponczu i smarujemy pozostałym kremem. Biszkopty moczymy w pozostałym ponczu i układamy na kremie, jeden obok drugiego. Całość posypujemy przesianym kakao. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Kawa... i co i dalej?

7 komentarzy:

  1. Miło mi, że ciasto smakowało :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda chętnie bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je niedawno. Całkiem smaczne :) Muszę koniecznie dodać go na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne to ciasto polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam..ślinka cieknie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie piecze mi się biszkopt , mam nadzieje że sie uda . Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń