piątek, 6 grudnia 2013

BUŁKI MLECZNE




Proste, mleczne bułeczki z jędrnym i puszystym wnętrzem. Takie uniwersalne, śniadaniowe. Polecam!

Składniki na 12 bułek:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniego mleka + trochę do posmarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. W razie potrzeby możemy dodać trochę mąki lub mleka. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy podłużną bułeczkę. Układamy je na blaszce, ostrym nożykiem robimy nacięcia wzdłuż każdej bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C, bułki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy na stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.
Domowe pieczywo i bułki  

Źródło: „Pieczenie chleba w domu” G. Weidenger i M-T. Wiener – z małymi modyfikacjami.

1 komentarz:

  1. Ależ mi się podobają te bułeczki. Muszę zrobić, wyglądają idealnie :) Lepiej aniżeli niejedne sklepowe.

    OdpowiedzUsuń