sobota, 28 grudnia 2013

BABKA Z CHAŁWĄ




Uwielbiam chałwę w wypiekach, więc nic dziwnego, że smak tej niepozornej babki po prostu mnie zachwycił! Jest lekka, puszysta, słodka, z wyczuwalnym smakiem chałwy. Do jej przygotowania potrzeba naprawdę niewielu składników i jeszcze mniej czasu. Będzie więc idealnym ciastem do przygotowania na szybko, dla niespodziewanych gości. Przepis minimalnie zmieniłam rezygnując z dodawania cukru waniliowego, bo tak jak przewidziałam, jest już wystarczająco słodka. Gorąco polecam!

  • 180 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy waniliowej

Miękką margarynę ucieramy z cukrem na biały puch. Chałwę rozdrabniamy, dodajemy do masy i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie, przy pomocy łyżki lub szpatułki łączymy z masą.
Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych i oprószonych bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto nakłuwamy patyczkiem –będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy patyczek.

Źródło: Najlepsze ciasta nr 10(5)/2013.

3 komentarze: