wtorek, 5 listopada 2019

ZAKRĘCONY MAKOWIEC Z JABŁKAMI




Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i jabłkami świetnie smakuje i pięknie wygląda. Plasterki jabłka włożone między makowe ruloniki dodają ciężkiemu, drożdżowemu ciastu pewnej lekkości i orzeźwienia. Chcąc zaoszczędzić na czasie można użyć 450 g gotowej masy makowej z puszki. 

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g maki
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, pozostałe mleko i cukier, żółtka i roztopione, letnie masło. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy cukier puder, bułkę tartą, cynamon i rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.

Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm, przecinamy wzdłuż na dwie połowy i każdą z nich smarujemy masą makową. Zwijamy dwie długie rolady i przekładamy je do tortownicy o średnicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i oprószonymi bułką tartą. Jeden pasek rolady układamy wokół po obwodzie blaszki, a drugi zwijamy w środku tworząc ślimaka.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i wciskamy między rulony ciasta. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, po czym pieczemy na najniższym poziomie piekarnika ok. 50 minut w temperaturze 1700C, do zrumienienia.
Po przestudzeniu ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny.

9 komentarzy:

  1. Wszystko co ma mak i cukier jest moim ulubionym <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent z tymi jabłkami. Koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko !!!:) dziś biorę się za robotę w swoje kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wilgotny makowiec to cudowna rzecz <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie zostały kupione czerwone talerze? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość talerzyków do prezentacji ciast nabyłam na tzw. pchlim targu na Jarmarku Dominikańskim. Pozdrawiam 😀

      Usuń
  6. Jabłka z makiem to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ilości produktów podanych w przepisie, nie wystarczyło mi na ciasto, ale za to wyszły prze, prze, przepyszne drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je nie raz i na tortownicę 24 cm ciasta jest w sam raz. Może było zbyt grubo rozwałkowane. Cieszę się, że przynajmniej drożdżóweczki się udały;) Pozdrawiam!

      Usuń