poniedziałek, 11 listopada 2019

ZUPA Z BRUKWI NA GĘSINIE




Z dzieciństwa pamiętam, że każdej jesieni jadało się u nas zupę z brukwi na gęsinie. Ma ona niepowtarzalny smak i aromat, który spróbowałam odtworzyć na podstawie wskazówek mamy. Udało się znakomicie, a co ważniejsze, zupa bardzo smakowała córce i mężowi, którzy do tej pory smaku brukwi nie znali.

  • szyja, skrzydła i korpus z gęsi
  • 1 średnia brukiew
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielski
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Części z gęsi myjemy i zalewamy w garnku 2 – 3 litrami wody. Zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz pokrojoną w drobną kostkę brukiew. Gotujemy do miękkości brukwi (ok. 45 minut). Kiedy brukiew zmięknie, dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, selera i pietruszkę, a na koniec ziemniaki. Gotujemy 15 – 20 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie :) ale z gęsi jeszcze nigdy nie jadła zupy, nie wiem czy będzie jakaś okazja bo trzeba mięso raczej od kogoś prywatnie dostać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rosół z gęsi. Koniecznie muszę wypróbować tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, rozgrzewająca zupa na jesień :)

    OdpowiedzUsuń