czwartek, 21 listopada 2019

KRÓLIK W ŚMIETANIE Z WARZYWAMI




Mięsa z królika nie jadamy zbyt często, ale chyba czas to zmienić, bo jest niezwykle smaczne i delikatne. Jest zaliczane do mięs chudych, więc jest lekkostrawne i dość bogate w składniki odżywcze. Gotową do obróbki tuszkę królika można dziś bez problemu kupić w większych supermarketach. Nam najbardziej smakuje w sosie śmietanowym, duszony z warzywami. Tak przygotowany jest mięciutki i aromatyczny. Polecam!

  •  1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz biały lub czarny
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • sól
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Mięso z królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje i obsmażyć na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Przełożyć do szerokiego garnka, zalać dwoma szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, i dusić na niedużym ogniu ok 30 minut.
W tym czasie obrać warzywa: marchewkę pokroić w talarki, cebulę w piórka, a białą część pora w cienkie paski. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i pora, dodać marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Warzywa dodać do królika i dusić razem kolejne 15 minut. Śmietankę zahartować niewielką ilością gorącego sosu, wlać do garnka i dusić jeszcze 5-10 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką.


5 komentarzy:

  1. Ja wmawiam moim dzieciom, że królik to kurczak bo inaczej nie chciałyby go zjeść. A tak mamy zdrowszą alternatywę, którą uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam królika w śmietanie <3 chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny niedzielny obiad, który jutro przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny jest ten królik. Pieprz ziołowy idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń