poniedziałek, 18 listopada 2019

SERNIK Z MAKIEM I BRZOSKWINIAMI



Lekki, pieczony sernik z makiem i musem brzoskwiniowym bardzo smakował mojej rodzinie. To odświętna wersja seromakowca w nieco innej odsłonie. Pięknie prezentuje się na stole!

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej (850 g)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Spód: Biszkopty i herbatniki kruszymy w malakserze. Dodajemy cynamon i rozpuszczone masło. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wysypujemy na spód blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy przez 2 minuty z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę delikatnie wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy (będzie mocno płynna). Sernik pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu). Po tym czasie piekarnik wyłączamy zostawiając w nim sernik aż do wystudzenia.  

Wykończenie: Na schłodzony sernik wykładamy masę makową (jeśli jest zbyt rzadka nadmiar płynu należy odsączyć). Brzoskwinie odsączamy z syropu. Do syropu dolewamy tyle wody, aby w sumie otrzymać 500 ml płynu. Syrop zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do ich rozpuszczenia i studzimy do temperatury pokojowej. Brzoskwinie i płynne galaretki w syropie przekładamy do blendera. Miksujemy do lekkiego spienienia i wstawiamy do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć. Tężejącą, ale wciąż płynną masę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

3 komentarze:

  1. Zawsze jestem w szoku jakie równe warstwy Ci wychodzą i w jaką idealną kostkę kroisz te ciasta :D

    OdpowiedzUsuń