poniedziałek, 19 sierpnia 2019

SERNIK CHAŁWOWY




Każdy kto lubi chałwę musi sobie upiec ten sernik! Wspaniały smak, aksamitna konsystencja i gruba warstwa czekoladowo-chałwowej polewy, w której zakochałam się robiąc babkę chałową. Użyłam chałwy waniliowo-kakaowej, ponieważ taką lubię, oraz dla uzyskania kontrastu kolorystycznego, ale może być też każda inna. Polecam!

Spód:
  • 120 g herbatników maślanych
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Spód: Herbatniki drobno mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, kakao i cynamon. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę herbatnikową. Równomiernie rozprowadzamy po całym dnie, mocno ugniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem, dodając stopniowo po łyżce twarogu. Następnie, cały czas miksując, dodajemy serek mascarpone i proszek budyniowy. Na koniec wsypujemy niezbyt drobno pokruszoną chałwę i mieszamy przy pomocy szpatułki. Masę delikatnie wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu, z grzaniem góra-dół). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia. 
Polewa chałwowa: Do metalowej lub szklanej miseczki wsypujemy pokruszona chałwę i posiekaną czekoladę. Zalewamy śmietanką i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy na parze, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ciepłą polewę wylewamy na wierzch sernika. Sernik przed podaniem przechowujemy w lodówce. 

5 komentarzy:

  1. Zapisuję do ulubionych i jak tylko będę jechać do babci to przygotuję to ciacho. Mam w rodzinie największą fankę chałwy na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik i chałwa. No chyba genialniejszego duetu nie da się wymyślić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Zjadłam w jeden dzień. Nie żałuję :)

    OdpowiedzUsuń