poniedziałek, 26 sierpnia 2019

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI




Z sentymentem wracam do najprostszych ciast zapamiętanych z dzieciństwa. Opowiadam córce o ich ucieraniu berłem w ciężkich makutrach i choć fajnie powspominać, doceniam dziś fakt posiadania miksera. Wystarczy kwadrans i ciasto siedzi w piekarniku, a pachnie i smakuje jak dawniej!

  • 100 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku lub soku z cytryny

Śliwki myjemy, rozcinamy i wyjmujemy pestki.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po jednym jajku i porcji mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 21 x 26 cm lub podobną uprzednio natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze układamy śliwki, skórką do dołu.
Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przestudzone ciasto polewamy lukrem z cukru pudru roztartego z 2 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.

4 komentarze:

  1. Wspaniale, że mama opowiada takie coś córce, to tak ważne i tak piękne. :) Ciasto na bank pyszne, zaraz przypomina się smak dzieciństwa, a przyznam, że dawno jadłam takie ciasto. Chętnie zjem i przypomnę sobie dawne czasy. :) Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka zawsze się obroni i klasyka zawsze najbardziej mi smakuje. Uwielbiam takie ciasto śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki sprawiają, że od razu wciągam całą blachę takiego ciacha. Gorzej niż z czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń