środa, 29 kwietnia 2015

SAŁATKA RYŻOWA Z SZYNKĄ




Prosta i szybka sałatka ryżowa z szynką, w sosie majonezowo-keczupowym. Polecam!

  • 100 g ryżu
  • 200 g szynki lub polędwicy
  • 200 g papryki konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz czarny świeżo mielony

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy. Szynkę, paprykę, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Łączymy z ryżem, dodajemy majonez, keczup i natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku pieprzem (i ewentualnie odrobiną soli, jeśli to konieczne) i mieszamy.

2 komentarze: