wtorek, 14 kwietnia 2015

ZUPA ŁOSOSIOWA Z POREM




Przepis na zupę z łososiem dostałam od siostry, która gotuje ją bardzo często. Smakuje bosko, a w dodatku jest bardzo łatwa i szybka. W sam raz na sycący obiad dla całej rodziny!

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  •  50 g mała + 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Białe i jasnozielone części pora kroimy w cienkie paseczki. łososia kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy pora i podsmażamy do momentu aż zrobi się szklisty. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy razem kolejne 2 minuty.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Wrzucamy łososia i gotujemy kolejne 10 minut, do miękkości ziemniaków i ryby. Wlewamy śmietanę zahartowaną odrobiną gorącej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i zagotowujemy. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem i serwujemy.

1 komentarz: