czwartek, 23 kwietnia 2015

PIEROGI Z SOCZEWICĄ




Pierogi z soczewicą to fajny pomysł na bezmięsny obiad. Smacznie, zdrowo i niedrogo. Wybrałam czerwoną soczewicę, której nie trzeba wcześniej namaczać, a jej gotowanie trwa zaledwie 15 minut. Polecam!

Składniki na ok. 35 pierogów:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok. ½ szklanki wrzątku + ok. ½ szklanki zimnej wody
Farsz:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • ½ średniej cebulo
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
Do okraszenia:
  • 1 - 2 cebule
  • olej
  • natka pietruszki

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ½ szklanki gorącej wody. Kiedy ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze (ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc przy tym ciepła.

Farsz: Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 15 minut, do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę).
Pół cebuli siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
Przestudzoną soczewicę z grubsza rozgniatamy widelcem, dodajemy podsmażoną cebulkę, majeranek, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przy pomocy szerokiej szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy sporą łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta i farszu. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2 - 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką podsmażoną na oleju oraz świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz