poniedziałek, 27 kwietnia 2015

CIASTO ŁABĘDZI PUCH




Ciekawe i oryginalne ciasto z kremem na bazie bułek kajzerek. Ten nietypowy składnik tak mnie zaintrygował, że musiałam je w końcu upiec. Smaku bułek w kremie nie czuć, za to całość rzeczywiście jest lekka jak łabędzi puch. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, bo smak kremu przełamuje dżem z czarnych porzeczek, a biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z sokiem z cytryny. Dobre na niedzielę i większe uroczystości. Polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki wody
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy.

Krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy połową wody z sokiem z cytryny i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy ¾ kremu, rozsmarowujemy i wykładamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi prażonymi przez kilka minut na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru.

Inspiracja: gazeta „Ciasta czytelników” nr 6/2014.

1 komentarz: