środa, 23 lipca 2014

KOTLETY MIELONE Z KALAREPĄ




Aby urozmaicić tradycyjne mielone, od czasu do czasu warto dodać do nich warzyw. Poza tym, tak sprytnie ukryte, będą z chęcią pałaszowane przez dzieci, które na co dzień ich unikają. Ja tym razem dodałam naszej ulubionej kalarepy. Jej smak był subtelnie wyczuwalny, co dodało kotletom delikatnej pikanterii. Chętnie będę wracała do tego pomysłu i polecała go innym!

  • 400 g mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 kalarepa
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Kalarepę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron na rumiano.

3 komentarze:

  1. Mielonych z kalarepą to ja jeszcze nie jadłem więc .... chętnie spróbuję !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Pyszne są też klopsiki z kalarepą w sosie pomidorowym (przepis również na blogu).

      Usuń