czwartek, 31 lipca 2014

JAGODOWY DESER Z KASZY MANNY




Pyszny deser z kaszy manny, śmietany kremówki i jagód. Dzieci za nim przepadają!

Składniki na 4 pucharki:
  • 500 ml mleka
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • ¾ szklanki jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszając, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Jagody blendujemy na mus.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny a następnie mus jagodowy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce.

Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. Pysza- jestem wielbicielką kaszy manny i jagód;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie łączyłam jeszcze kaszki manny z kremówką... Musiało być przepysznie :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to wygląda. Idealnie się prezentuje w pucharkach!

    OdpowiedzUsuń