poniedziałek, 21 lipca 2014

CIASTO UCIERANE Z AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ




W moim lipcowym ogrodzie królują czereśnie, porzeczki i agrest, więc naprzemiennie dodaję je do ciast i deserów, aby w pełni nacieszyć się nimi, póki są świeże i najpyszniejsze. Dziś proste ciasto ucierane z czerwonym agrestem posypane migdałową kruszonką. Dla wilgotności dodałam jogurtu naturalnego, dzięki któremu ciasto dłużej zachowa świeżość. Polecam!

Ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g agrestu
Kruszonka:
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian jajka, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Agrest myjemy i pozbawiamy szypułek. Równomiernie rozkładamy na cieście.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozcieramy palcami do momentu aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce.
Kruszonką posypujemy ciasto z agrestem.
Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub bez termoobiegu do 1900C).

7 komentarzy:

  1. szkoda, że nie mam gdzie kupić agrestu. pamiętam czasy kiedy zrywałam jasny u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdałowa kruszonka absolutnie podbiła moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Ależ mi się marzy własny ogród pełny takich pyszności... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już na zdjęciu wygląda świetnie, a poza tym kruszonka z owocami jest moim jednym z ulubionych ciast, super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ça a l'air exquis!:Auriez-vous la traduction de cette recette en français ? Sinon je demanderais a ma tata polonaise de me la traduire :) Bonne soirée

    OdpowiedzUsuń