czwartek, 31 października 2013

TARTA Z JABŁKAMI I BEZĄ



Tarta pyszna i lekka jak chmurka, z cynamonową masą jabłkową. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 5 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Beza:
  • 3 białka
  • 1/3 szkl. cukru pudru

Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i zimne masło. Całość siekamy przez chwilę nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy nim natłuszczoną blachę do tarty. Dociskamy, dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 1800C.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wkładamy do garnka z grubym dnem i częściowi rozgotowujemy. Wsypujemy galaretkę i cynamon. Mieszamy.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

Wykonanie: Ciepłe jabłka wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Możemy ją wygładzić specjalną ząbkowaną łopatką, tworząc dekoracyjny wzorek. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min., do czasu aż beza ładnie się zarumieni.

3 komentarze:

  1. Pychota <3 Robiłam dzisiaj pierwszy raz i o dziwo wyszło mi jak należy :D Szybki i prosty przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam i wyszła wyśmienita 😊 polecam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wg tego przepisu jest po prostu pyszna! Ja kupuję gotowe prażone jabłka w dużym słoiku, co znacznie skraca czas przygotowania ciasta.

    OdpowiedzUsuń