środa, 2 października 2013

ROLADA ŚLIWKOWA




Ekspresowa rolada ze śliwkami. Puszysta, delikatna i oczywiście bardzo smaczna. Śliwki już w czasie pieczenia idealnie wtapiają się w ciasto biszkoptowe, więc nie ma żadnego problemu z jej zwijaniem. Gorąco polecam do popołudniowej kawy!

  • 6 jajek
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek

Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie!) i równomiernie rozkładamy na niej śliwki, rozcięciami do góry.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, tylko tyle aby składniki się połączyły. Masę wylewamy równą warstwą na śliwki i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy ze śliwkami i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. 


4 komentarze:

  1. No proszę, nigdy nie spodziewałam się, że rolada może być aż tak prosta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Szybki, prosty i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W podobny sposób robię z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń