czwartek, 24 października 2013

PLACKI BUDYNIOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM




Ciekawa odmiana słodkich placków z lekkim posmakiem waniliowego budyniu. Są lekki i pyszne, a krem czekoladowy zachęca do ich spróbowania. Polecam dla dzieci i nie tylko!

Składniki na ok. 30 placuszków:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • ok. 1 ½ szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • krem czekoladowy (np. Nutella)

Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy i mleko. Mieszamy. Dodajemy olej, proszek do pieczenia i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na średnim ogniu do uzyskania jasnozłotego koloru. Jeśli używamy dobrej, nieprzywierającej patelni nie ma potrzeby używania oleju do smażenia. Po usmażeniu placuszki dekorujemy kremem czekoladowym.

Inspirację znalazłam w gazecie „Przyślij przepis”, choć intuicyjnie wykonałam je po swojemu.

1 komentarz:

  1. Faktycznie, bardzo ciekawe z tym budyniem :) Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń