środa, 23 października 2013

KAKAOWIEC Z JABŁKAMI




Łatwe i szybkie ciasto kakaowe z jabłkami. Do wykonania bez szczególnej okazji, bo dzieci za nim przepadają. Polecam!

  • 1 kg jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki roztopionej margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do oprószenia

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy na ok. 90 min, aż puszczą sporo soku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypujemy do jabłek z sokiem, dodajemy roztrzepane żółtka, roztopioną margarynę i olej. Mieszamy do momentu gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Ciasto wylewamy do blaszki o wym. 20 x 36 cm lub podobnej. Pieczemy 45 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Przepis znalazłam w gazecie „Przepisy czytelników”.

2 komentarze: