wtorek, 1 października 2019

ZUPA DYNIOWA Z ŻÓŁTĄ PAPRYKĄ




Zupę z dyni gotuję zwykle w pierwszych dniach jesieni. Najczęściej w postaci kremu z przeróżnymi dodatkami i rozgrzewającymi przyprawami. W połączeniu z żółtą papryką zachowuje złocisty, słoneczny kolor, a smak zdecydowanie zyskuje na wyrazistości. Polecam dla zdrowia i urody!

  • 600 g dyni bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 żółte papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz oczyszczoną i pokrojona w paski paprykę. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 25 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, kurkumę, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami.

5 komentarzy:

  1. mogłabym jeść takie rzeczy codziennie

    OdpowiedzUsuń
  2. JAk dla mnie obowiazkowa zupa jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy dyniowe, a połączenie z papryką do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, wszyscy się zachwycają zupą dyniową, a do mnie ten smak jakoś nie przemawia. Jest dla mnie zbyt mdła. Może papryka ją odczaruje, bo to warzywo z kolei uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłam wielki gar tej zupy. Obłędnie pachnie <3

    OdpowiedzUsuń