środa, 16 października 2019

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ




Naleśniki z karmelizowaną gruszką to wykwintny deser lub obiad na słodko. Proste w wykonaniu, a smakują niebiańsko, podkręcone cynamonem, soczyste i delikatne zarazem. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
Naleśniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
Karmelizowane gruszki:
  • 6 dużych gruszek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Naleśniki: Mąkę ze szczyptą soli, cukier waniliowy, jajka, mleko i wodę miksujemy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej i wysmarowanej olejem patelni 12 delikatnie przyrumienionych naleśników. 

Karmelizowane gruszki: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i nie mieszając podgrzewamy 2 – 3 minuty, aż zbrązowieje. Wsypujemy gruszki i potrząsając garnkiem, aby wymieszały się ze skarmelizowanym cukrem podgrzewamy 2 – 3 minuty, aż zmiękną i zrobią się lekko szkliste. Oprószamy cynamonem, delikatnie mieszamy i nakładamy na naleśniki. Składamy je na trójkąty i dekorujemy polewą czekoladową.

9 komentarzy:

  1. Aż żal by było nie wykorzystać tego, że gruszki są teraz takie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) Jesienne naleśniki dla mnie były zawsze z jabłkami. Jakoś nawet nie pomyślałam o gruszkach...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z gruszką jeszcze nie jadlam, będzie trzeba iść do sklepu

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota :) a mam teraz takie pyszne gruszki w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń